Commissaris Media

De Commissaris Media houdt zich bezig met het uiterlijk van de vereniging en de presentatie naar de kantoren toe. Denk hierbij aan promotiemateriaal, de website, de sociale media, het werven van leden voor aankomende evenementen en het communicatiebeleid in algemene zin.

Belangrijk om te vermelden is dat veel beslissingen en plannen bestuursbreed gemaakt worden. Zo heb je vanuit iedere functie in het bestuur inspraak in de keuzes die vanuit jouw bestuur worden gemaakt. Een Commissaris Marketing houdt zich dus niet enkel en alleen bezig met de marketing. Iedereen mag overal over meepraten. De verantwoordelijkheid over de dagelijkse taken van de Commissaris Media liggen uiteraard wel bij de Commissaris Media.

In de functie van Commissaris Media kan je wat van je creativiteit kwijt. De invulling van de functie is redelijk vrij. Als jij een leuk idee hebt of het wellicht helemaal anders wilt doen dan jouw voorgangers dan is daar ruimte voor. Merchandise, promotiemateriaal, teksten, stijl. Je mag het allemaal zelf bepalen. Leuk voor de knutselaars onder ons. Je kunt het natuurlijk ook zo simpel houden als je zelf wil.

Het begon met idee van een vriend. Hij vond dat ik een bestuursjaar moest doen. Dat het wel iets voor mij zou kunnen zijn. Ik probeerde nog enige geordendheid te veinzen in mijn sollicitatiegesprek maar moest het helaas ontgelden toen ik een half uur na mijn sollicitatie het bestuur buiten weer tegenkwam. Zij gingen lunchen, ik kon nog steeds niet vinden waar ik mijn fiets had neergezet.

Niet de allerbeste indruk, maar ze zagen iets in mij. Op de dag des oordeels werd ik gebeld. Ze zagen in mij wel een Commissaris Media. Ik mocht teksten schrijven, posters ontwerpen, praten over van alles en nog wat, mijzelf uiten en veel meer. Ik heb de functie enthousiast aangenomen en ze vriendelijk verzocht om mij niet meer zo vroeg te bellen.

Ik moest van ver komen. Zonder enige commissie-ervaring en met een geschiedenis van besluiteloosheid en verdwalen heb ik mijzelf in het diepe geworpen. De onzekere route naar een volwassen leven moest ergens beginnen en ik besloot in een moment van bezinning om te stoppen met zoeken naar waar ik goed in zou zijn en maar eens ergens goed in te worden. Zoals vele dingen in het leven is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De grootste problematiek waar ik tegenaan liep was verassend genoeg niet gebrek aan commissie-ervaring of mijn soms iets te ongefilterde uitlatingen; het zat veel dieper geworteld. Door het aangaan van uitdaging, het verleggen van mijn grenzen en veel dialoog ben ik tot veel inzichten gekomen in het afgelopen jaar. Waar ik begon met mijn best doen om op tijd te komen voor een bestuursvergadering en wat bereikbaarder te zijn voor mijn bestuursgenoten is dit nu overgegaan in een vloeiende samenwerking met de bestuursgenoten, die ieder weer hun eigen pad hebben belopen om dit te laten werken. Voor een professioneel chaoot en langstudeerder was dit even aanpoten en bij vlagen ook eng, maar ik kan met overweldigend gevoel van trots en enige ontroering zeggen dat dit jaar erg belangrijk voor mij was. Het trok mij uit een soms wat uitzichtloze sleur en stortte mij in een stroomversnelling. Hoewel ik nog altijd zal blijven verdwalen, zo ben ik nu eenmaal, weet ik tegenwoordig de weg naar huis sneller te vinden.

Buiten een enorme introspectie, wat vaker op tijd komen, bereikbaar zijn en talloze andere dingen die voor veel anderen al vanzelfsprekend waren bood dit jaar mij natuurlijk ook dingen die voor het bedrijfsleven interessant zijn. Zo’n bestuursjaar geeft je een voorrangspositie bij veel kantoren. Niet omdat ik heb geleerd dat vergaderen best handig is en ik totaal niet meer kritisch ben over de kwaliteit van mijn koffie, maar omdat ik in wezen een jaar lang een uitgebreide cursus management heb gedaan. Ook ben ik een jaar lang geschoold in marketing, PR, bedrijfsvoering en nog veel meer. Door het vallen en opstaan in alles wat we dit jaar met z’n allen hebben georganiseerd heb ik inmiddels flink wat praktijkervaring opgedaan binnen het organiseren van kleine en grote evenementen, het samenwerken met collega’s, kantoren en andere verenigingen, het gestructureerd werken en de dagelijkse bezigheden van het draaiende houden van een vereniging.
Ik weet wat werken is, en dit gaat niet onopgemerkt. Dit uit zich onder andere in de uitnodigingen die je krijgt vanuit kantoren voor etentjes met alleen besturen van fiscale verenigingen, of zelfs etentjes bij een kantoor met alleen jouw bestuur. De afstand tot de arbeidsmarkt is nog maar één handdruk. En een diploma, natuurlijk.

Alle avonturen tezamen maken tot een omvangrijk pakket aan kennis, ervaring en vertrouwen.
Dit hele pakket kan je in je zak steken. Dit zal altijd van pas komen; in de fiscaliteit, maar ook als manager, elektricien, dakdekker en in het menszijn in algemene zin.

Er is nog genoeg goeds te vertellen over de mogelijkheden die een bestuursjaar jou biedt. Nu het slechte: ik ben in het afgelopen jaar wel wat aangekomen. Mijn bestuursgenootjes en ik houden namelijk wel van een borrel. Of tien. Met als terugkerende genadeklap van de avond: de FEBO-muur. Hoe dit onze bedrijfsvoering is ingeslopen is mij onduidelijk maar zoals eerder vermeld is een bestuursjaar niet alleen rozengeur en maneschijn. Door het meermaals leegtrekken van de roemruchte muur ben ik dit jaar niet alleen gegroeid in mijn kennis van het bedrijfsleven en de fiscaliteit, maar ook in omvang. In een bestuursjaar bouw je samen aan iets moois en je vangt ook samen de klappen. Zo hebben drie van de vijf bestuursleden inmiddels een abonnement bij dezelfde sportschool. Zo organiseer je samen een Bedrijvendag, en zo sta je samen te ploegen voor die summerbody. Dát is besturen.

Mijn jaar zat vol met goede lessen, belangrijke ervaringen, en lieve mensen. Ik heb heel veel aan mijn bestuursgenoten gehad. In voor- en tegenspoed zit je met elkaar aan tafel; zo leer je elkaar kennen en waarderen. Iedereen werkt anders en iedereen werkt samen. Ook oud-bestuurders zijn altijd bereikbaar voor adviezen. Niemand gaat ervan uit dat je het perfect doet. We zijn studenten, geen professionals. We dragen SFEER met z’n allen en niemand is te beroerd om hier en daar in te springen, te helpen en wat te dragen. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor het afgelopen jaar. Ik kijk met veel plezier terug naar wat we hebben meegemaakt en met veel enthousiasme naar wat de toekomst te bieden heeft.


Heb jij vragen over een bestuursjaar, mijn functie, of het assortiment van de FEBO? Bel mij gerust op 0653427346. Ik ben inmiddels prima bereikbaar. Dit mag ook halverwege jóuw bestuursjaar. Ik loop nog wel even rond bij SFEER.

Bestuursfoto_Alex.jpg